• Øvrige

HISTORISK BETON - Hvorfor og hvordan bevarer vi den? + Betonbevaring i internationalt perspektiv

Tid og sted
Vandflyverhangaren
KADK, Refshalevej 100
1432 København

HISTORISK BETON - Hvorfor og hvordan bevarer vi den? Betonbevaring i internationalt perspektiv

Dansk Betonforening og Dansk Beton inviterer til det andet af seks fyraftensmøder om Historisk Beton. Hvorfor og hvordan bevarer vi det?

Ved arrangementerne ser vi på fem betonbygninger fra hver deres epoke. Vi zoomer ind på, hvorfor betonen er bevaringsværdig. Rådgivere, entreprenører og bygherrer fortæller om, hvordan beton bevares i praksis, og om vi kan gøre det bedre.

De fem epokespecifikke arrangementer suppleres med et intermezzo med et foredrag af den internationalt anerkendte bevaringsarkitekt Gunny Harboe. Intermezzoet ser stort på betonepokerne og lægger i stedet op til en diskussion i plenum om historisk beton, bevaring og kulturarv.

8. maj - Beton før 1890'erne: Den uarmerede beton/Vestvolden

13. maj - Betonbevaring i internationalt perspektiv

5. juni - Beton fra 1930'erne: Den tidlige jernbeton/Overformynderiet og Palægaragerne

12. juni - Beton fra 1950'erne: Beton griber om sig/Vestbadet

21. august - Beton fra 1960'erne: Betonelementer/Høje Gladsaxe

4. september - Beton fra 1970'erne: Brutalisme og skala/ Herlev Hospital

Beton! Gennem mere end 150 år har beton været det moderne materiale par excellence. Men beton er ikke bare beton. Beton udvikler sig i takt med industrialisering fra 1800-tallet og op igennem det 20. århundrede. Det blev synonymt med modernismen, og i dag er det verdens mest brugte byggemateriale. Men det 20. århundredes moderne arkitektur er nu historie, og beton er blevet bevaringsværdigt. Betonen bærer på store historier om samfundsforhold, industri og håndværk, mennesker og kultur. Dermed bliver betonbevaring mere og andet end en rent teknisk disciplin. Betonbevaring får dermed et kulturarvsperspektiv, som fører til spørgsmål om Hvorfor bevare og krav til Hvordan vi bevarer betonen.

Foredragsrækken er tilrettelagt for Dansk Beton og Dansk Betonforening af arkitekt Grethe Pontoppidan, arkitekturet aps, i samarbejde med direktør Torben Seir og konservator Sanne Spile fra Seir Materialeanalyse A/S samt ingeniørdocent ved DTU Tommy Johansen.

Intermezzo - Beton, bevaring og kulturarv

Fyraftensarrangementet den 13. maj ser stort på betonepokerne og fokuserer i stedet på at åbne diskussionen om betonbevaring i både internationalt og nationalt perspektiv. Hvorfor er der brug for fokus på betonbevaring?

Beton er et globalt materiale, og overalt i verden er der udfordringer omkring betonbevaring og en stigende erkendelse af, at beton byder på særlige udfordringer ift. bevaring, ikke mindst fra et kulturarvsperspektiv.

Foto: Tom Rossiter - Unity Temple, Illinois.

PROGRAM

Sted: Vandflyverhangaren, KADK. Vi mødes foran indgangen Refshalevej 100, 1432 København

Forplejning: Der serveres kaffe og sandwich

  • Velkomst ved Dansk Beton og Grethe Pontoppidan
  • Betonbevaring. Udfordringer og muligheder set fra et studiemiljø på KADK. Replik v. Nicolai Bo Andersen, lektor og arkitekt KADK
  • Internationale tendenser: Conservation of F.L. Wrights Unity Temple, Illinois 1905 and ISC2°C and the Innova Concrete Initiative. Foredrag af arkitekt og formand for ISC2°C Gunny Harboe (foredraget vil være på engelsk)
  • Hvorfor skal beton bevares? Hvilken problemstillinger står vi overfor? Hvordan bevarer vi beton i dag? Merete Mikkelsen, teamchef SLSK, og ingeniør Christian Munch-Petersen indleder spørgsmål og diskussion med

Gratis arrangement.